Ultrahang szűrővizsgálatok

A terhesség alatt ajánlott ultrahang vizsgálatok időpontjai: 

  • A terhesség első heteiben (6-8. hét) terhességmegállapító vizsgálat 
  • 12-13. hét (tarkóredő mérés) 
  • 18-19. hét (komplex malformáció-szűrés) 
  • 30-32. hét (a fejlődési ütem ellenőrzése) 
  • 36-38. hét (a magzat elhelyezkedésének és fejlődési ütemének vizsgálata) 

0. vizsgálat
A koraterhességi ultrahang-vizsgálat során megállapítjuk a terhesség korát, kimutathatjuk a többes terhességet, az elhalt terhességet, a kóros terhességek egy részét, a méhenkívüli terhességet, nőgyógyászati eltéréseket a kismedencében. 

I. vizsgálat
A terhesség 12-13. hetében történik az I. ultrahang-szűrővizsgálat, melynek célja a fejlődési, kromoszóma-rendellenességekre gyanús jelek, kóros állapotok felismerése, a pontos terhességi kor meghatározása. A vizsgálatot akkreditált vizsgálónk (Dr. Molvarec Attila) a londoni székhelyű The Fetal Medicine Foundation (FMF) protokollja szerint végzi a tarkóredő, az orrcsont, a ductus venosus áramlás és a tricuspidalis áramlás mérésével.

II. vizsgálat
A vizsgálat célja a fejlődési, kromoszóma-rendellenességekre utaló jelek kellő korai időben történő felismerése, egyéb kóros állapotok, kóros placentatio felismerése. 

III. vizsgálat
Ezen ultrahang-vizsgálat során (30-32. hét) vizsgálhatók a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességek, a magzati biometria /növekedési zavarok/, a magzatvíz mennyisége, a lepény lokalizációja, érettsége, a magzati keringés Doppler vizsgálata magas kockázatú terheseknél. 

IV. vizsgálat
A IV. ultrahang-szűrővizsgálat alkalmával (36-38. hét) vizsgálható a magzat elhelyezkedése, a magzati biometria /méretek/, a magzatvíz mennyisége, a lepény helyzete, érettsége, a köldökzsinór helyzete, az előző császármetszés hegvonala. Ekkor történik a magas kockázatú csoport kiemelése a szülésvezetés megtervezése céljából.