Terhesgondozás

A várandósság során a 
24. hétig 4 hetente, 
25 - 36. hétig 3 hetente, 
36 - 40. hétig 1 hetente , 
40. héttől naponta ajánlott a terhesgondozáson való részvétel. 

Normál esetben a terhesgondozás szülészeti részét a rendelőben teljes körűen el tudjuk végezni, de a fontos és törvényben szabályozott szűrő vizsgálatokra a pácienseinket a megfelelő centrumba irányítani. Ilyen például többek között a 18. heti ultrahangvizsgálat. Mindig vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes védőnővel, háziorvossal. A területileg illetékes intézményben kapja meg az ún. Terhesgondozási kiskönyvet, a háziorvosi-védőnői szolgálat irányításával és beutalójával tudja felkeresni a különböző szakrendeléseket is. Minden alkalommal hozza a gondozási kiskönyvét, meglévő korábbi leleteit. 
Valamennyi alkalommal vizeletvizsgálat (cukor, aceton, fehérje, genny, nitrit), testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint a 18. héttől magzati szívhang hallgatás. Tapintással megállapítjuk a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát. 

A terhesgondozás során legalább egy alkalommal ajánlatos részt venni belgyógyászati illetve EKG vizsgálaton is, amelyet a területileg illetékes helyen a védőnő és a háziorvos irányítása mellett lehet elvégeztetni. 

A terhesgondozás menete részletesebben / megjelenések, vérvételek, ultrahangvizsgálatok / 

1. megjelenés 
A terhesség tényének megállapítása (ultrahanggal kontrollálva). Rákszűréshez kenetvétel amennyiben az egy éven belül negatív eredménnyel nem történt, a terhességről szóló igazolás kiadása, mellyel a területileg illetékes Védőnői Szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. A gondozásba vétel alkalmával történik a kórelőzmény felvétele is (előző betegségek, műtétek, terhességek, stb.). 

1. vérvétel 
A terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a 12. hétig. 

2. vérvétel 
Időpontja: terhesség 16. hetében. Itt nagyon fontos a pontosság. A terhes gondozás során kötelező nem biztosított páciensek esetén is erősen javasolt a Down-kór és egyéb kromoszóma rendellenesség anyai vérből történő szűrése, mely hatékonyabb az az egyszerű AFP vizsgálatnál. AFP-HCG-PAP-SAP, amelyhez kockázatbecslés tartozik Down syndroma és egyéb kromoszómális rendellenességek, valamint velőcsőzáródási zavarok és vízfejűség tekintetében. A terhesgondozóban a vérvételt összekötik a hepatitis B vizsgálattal. 

3. vérvétel 
Időpontja: a váradósság 24. hetében. 

4. vérvétel 
Ideje: 36. héten. 

A terhesgondozás során végzendő ultrahang szűrővizsgálatokról részletesen a terhességi ultrahang szűrővizsgálatok részben olvashat. 

Terhesgondozás folyamata a 36. héttől 
A 36-tól a 40. hétig hetente egyszer ajánlott az ún. NST ( non stress teszt) magzati szívhang és magzatmozgás regisztrációs vizsgálat, amelyet vérnyomásméréssel, illetve a méhszáj ellenőrzéssel- hüvelyi egészít ki. A 40. héttől naponta NST- illetve amnioszkopos vizsgálat kell végezni.