Nőgyógyászati szűrővizsgálat

A rendelőben komplex nőgyógyászati rákszűrésre van lehetőség: 
 

 • méhnyakrák-szűrés 
 • méhtestrák 
 • petefészekrák 
 • emlőrák-szűrést. 

  Ennek alapja a megbízható citológiai háttér, a jó minőségű ultrahangkészülék. 

  A méhnyakrák-szűrés lényege: A női nemi szervek harmadik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése a méhnyakrák. Okai között a már serdülőkorban elkezdett rendszeres nemi élet, a partnerek gyakori cserélgetése (promiszkuitás), jelentenek rizikót. A nem kezelt gyulladások, folyások és méhszájelváltozások (un. méhszájsebek), melyek gyakran társulnak vírusos fertőzéssel (Humán Papilloma Vírus: HPV), a rákmegelőző állapothoz vezethetnek. A méhnyakrák-szűrés a többi nőgyógyászati rákszűréssel egyetemben fájdalommentes, gyors, szövődménymentes - és szakszerű elvégzése esetén közel 100% a találati biztonság. 

  A citológiai vizsgálat megbízhatóságának javításának érdekében 
   
 • Ne a menstruáció idejére kérjen előjegyzést 
 • Ne végezzen hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában 
 • Ne éljen házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában 
 • Ne használjon tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 48 órában 

  A teszt kiegészíthető a HPV kimutatásával is. A gyanús esetekben elvégzett HPV-vizsgálat segíthet az orvosnak a kezelési terv megválasztásában, de nem minden esetben szükséges hozzá, ezért az elvégzéséről a nőgyógyász dönt. 

  A PAP teszt értékelése a méhnyakrák-szűrés során 
   
 • P1, P2 leletekben daganatgyanú nincs, további kezelést nem igényel 
 • P3 eredmény esetén megfelelő kezelés után a vizsgálat ismétlése javasolt. Ha a lelet újból P3, akkor a szövettani elemzés elvégzése is szóba jön az alcsoporttól függően 
 • P4, P5 eredmény esetén már daganatgyanús, ill. rákos sejtek láthatók. Ilyenkor szövettani vizsgálat szükséges, mely leggyakrabban a méhszáj kúp alakú kimetszését jelenti. E kis műtéttel biztosítható a pontos diagnózis, és az esetek nagy részében ez a gyógyulást is jelenti. 

  A rákszűrés eredményét akár 2 héten belül kézhez kaphatják pácienseink. 

  A méhtest és a petefészek daganatok szűrésének ultrahang-vizsgálat az alapja. 
  A méhtestrák a testalkat, a veszélyeztető egyéb betegségek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) és az életkor alapján a méhnyálkahártya vastagságának és jellegének ultrahang vizsgálata alapján jól előszűrhető, amelyet szükség esetén mintavétellel lehet kiegészíteni. 
  A petefészek daganatok diagnosztikájában és szűrésében a nőgyógyászati páciensnél elvégzett ultrahang-vizsgálat bír rendkívül nagy jelentőséggel, amelyet kiegészíthetünk laboratóriumi tumormarkerek vizsgálatával. 

  Az emlőrákszűrés legfontosabb eszköze az önvizsgálat. A nőgyógyászati szűrés során mód van az önvizsgálat módjának elsajátítására.