Fogamzásgátlás

Jóllehet a gyermekáldás minden időben a párkapcsolat kiteljesedését jelentette, mégis a nők évezredek óta a legkülönfélébb módszerekkel védekeznek a teherbe esés ellen. A fogamzásgátlás lehetővé teszi, hogy a gyermek születését a nő vagy a házaspár a lehető legkedvezőbb időpontra tervezze. A korszerű fogamzásgátló szerek zavarba ejtően széles választékából a legcélszerűbbet megtalálni némi szakértelmet igénylő feladat. Fontos azonban tudnunk, milyen érvek alapján születik meg a döntés, amit idővel általában újra kell gondolni. Bár a modern módszerek nagyon hatékonyak, tökéletes biztonság nincs. A védekezés feladata nem annak megkönnyítése, hogy kibújjunk a felelősség alól, hanem az, hogy jobban tudjuk tervezni saját életünket és gyermekeink jövőjét. Ezért kell megismernünk a választott módszer előnyeit és hátrányait is. Ezek után pedig fegyelmezetten be kell tartanunk az alkalmazás szabályait. 

A fogamzásgátló módszerek alkalmazását megelőzően, illetve alkalmazásuk alatt a rendszeres orvosi ellenőrzés elengedhetetlen, hiszen a tartós fogamzásgátló módszerek nagy többsége esetén meg kell győződnünk róla, hogy a családi illetve a személyes kórtörténetben nincs a fogamzásgátló módszer ellenjavallatát képező betegség. Néhány laborvizsgálat és a rendszeres nőgyógyászati laborvizsgálat szintén szükséges. 

Rendelés során a szükséges vizsgálatok elvégzését követően a páciens számára a legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszert választjuk ki, annak alkalmazását és az alkalmazás során felmerülő lehetséges veszélyeket részletesen megbeszéljük.